Bollinger Bantları Nedir ?
Bollinger Bantları Nedir ? – 1980 senesinde John Bollinger tarafından geliştirilen Bollinger bantları, çoğunlukla teknik analizde kullanılan ve hareketli ortalamaların altına ve üstüne konulan, volatilite bandıdır. Volatilite standart sapmayla ilişkili bir değişkendir. Volatilitedeki artış ya da düşüşler standart sapmayı yakından etkiler. Volatilite düştüğünde bollinger bantları daralırken, volatilite yükseldiğinde bollinger bantları genişlemeye uğrar. Bollinger bantlarının patenti, 2011 senesinde John Bollinger’e verilmiştir. Fiyatların göreceli şekilde fazla ya da az olduğu Bollinger bantları sayesinde gösterilmektedir. Bu bantlar Bollinger’a göre fiyat hareketlerinin %88-89’unu içermektedir. Bundan dolayı Bollinger bantlarının dışındaki fiyat hareketlerinin gayritabii olduğunu göstermektedir. Teknik şekilde bakıldığında fiyatlar alt banda yakınsa göreceli olarak az, fiyatlar üst banda yakınsa göreceli olarak fazla olarak betimlenmektedir. Ayrıca fiyatların göreceli şekilde yüksek devam etmesi alış ya da satış sinyali şeklinde açıklanmamalıdır.
Bollinger Bantlarının Hesaplanması
Orta Bant: 20 gün için basit hareketli ortalama
Üst Bant: 20 gün için basit hareketli ortalama + ( 20 gün için fiyatın standart sapması x 2)
Alt Bant: 20 gün için basit hareketli ortalama – ( 20 gün için fiyatın standart sapması x 2)
Bollinger Bantlarının Kullanımı
Verilen grafikte bollinger bandına dair bir örnek görülmektedir. Buradaki örneğe dayanarak, ortada bulunan çizgi 20 gün için hareketli ortalamayı belirtmektedir. Bu ortadaki çizginin altında ve üstünde de iki tane çizgi vardır. Üstte bulunan çizgi; ortada bulunan hareketli ortalamanın K kadar standart sapması üstü, altta bulunan çizgi ise ortada bulunan hareketli ortalamanın K kadar standart sapmasının altını göstermektedir. Genel olarak bollinger bantlarında standart sapma 2 iken, periyod 20 olarak varsayılır.
Bollinger bantları indikatöründe periyod ile hareketli ortalama türü ve standart sapma değişkenlik gösterebilir. Bollinger bantları için en fazla basit hareketli ortalamadan faydalanılır. Bir diğer en çok fayda sağlayan hareketli ortalama türü ise üssel hareketli ortalamadır.
Finansal ürünün fazla ve az seviyelerine hakim olmak ve söz konusu ürünün hangi bant arasında seyredeceğini kestirebilmek amacıyla, Bollinger bantların kullanılması en önemli sebeplerdendir. Genel olarak bir finansal ürün Bollinger bantlarının alt bandına temas ettiğinde aşırı satış düzeyleri; üst seviyesine temas ettiğinde ise aşırı alış düzeyleri olarak değerlendirilebilir. Fakat unutulmamalıdır ki teknik analiz indikatörlerinden hiçbiri tek başına kullanıldığında sonucu bir anlam ifade etmez. Aynı şekilde Bollinger bantları da diğer indikatörlerle bir arada kullanıldığı zaman anlamlı sonuçlar verebilmektedir.